Zile de grădiniță, învățăm acasă!
Aventurile mele

Zile de grădiniță, învățăm acasă!

Educația a fost întotdeauna un subiect aprig dezbătut. Sistemul de educaţie la noi a fost întotdeauna dezordonat și această învățare la distanță nu face excepție. Dar înveți cel mai bine atunci când rămâi fără soluţii! Așadar, citiţi mai departe și încercați variantele mele de a învăţa cu cel mic acasă, pentru că odată ce vă dați seama cât de usor, distractiv şi eficient este, vă veți întreba de ce nu ați făcut-o şi înainte?

Prima lectie și de unde am început jocul cu învăţatul…

Cel mic este în grupa mijlocie la grădiniţă. Am simţit că este o etapă importantă în care trebuie să asimileze ceva mai mult. Recunoașterea literelor și a numerelor este o parte importantă a perioadei de grădiniță. Sunt o mulţime de cărţi şi caiete cu exerciţii, însă în prima fază învăţarea prin joacă este cea mai bună alternativă.

Alfabetul şi numerele, primele noţiuni, am început să lucrăm din primăvară. Avem două cutii, una cu numere şi una cu alfabet, cu care am făcut o rutină în fiecare zi. Recunosc că la început a fost mai greu, fără rabdare, destul de dificil să îi captez atenţia pentru o jumătate de oră. Apoi am mai adaugat în plus tot câte 10 minute până am reuşit să facem activităţi timp de o oră.

Încep cu ce este mai greu sau unde mi se pare mie că nu stăpâneşte situaţia. La început este mai atent şi mai captivat de joaca de-a învăţatul.

Creșterea dezvoltarea vârsta de 4 ani
Am început cu numerele

Cutia cu numere are şi 10 cartonaşe de la 1 la 10,  drăguţ colorate şi cu ele ne jucăm. Le aşez pe toate de la 1 la 10, le numărăm împreună, vei observa că fiecare zi este un progres şi le va învăţa tot pe rând după culori sau după formă. După ce le învaţă pe toate pe rand de la 1 la 10, jocul se complică, iau câteva numere din șir şi îl rog pe micul detectiv să afle care sunt acestea. Apoi fac o “furtună”, le amestec şi eroul meu trebuie să le pună în ordine. Combin astfel de jocuri până mai asigur că numerele au căpătat o logică in mintea celui mic.

 

Alfabetul

Aici a fost mai provocator și evoluţia mai lentă. Nu am stabilit câte litere învăţăm pe zi pentru că unele sunt mai uşor de ţinut minte, altele sunt mai dificil de asociat cu ceva, prin urmare jocul este mult mai provocator.

 

Jocul este sub forma unui puzzle cu diferite animale, aşa că împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură, învăţăm literele dar şi animalele. Secretul jocului pentru cel mic este că trebuie să caute litera din cuvânt evidenţiată cu roşu, aşa va ştii ce literă lipseşte. Găseşte singur litera dupa formă, apoi o pronunţăm împreună, de exemplu A de la Albină.

Creșterea dezvoltarea vârsta de 4 ani
Cu jocurile acestea am obţinut rezultate foarte bune, am învăţat culori, animale, litere şi numere.

Mai târziu am continuat cu un joc puţin mai dificil, unde trebuie deja să intuiască ordinea alfabetului. Un trenuleţ distractiv cu diverse imagini utile în dezvoltarea copilului.

O multime de jocuri utile pentru zile de gardinită în casă le găsiți pe www.happyschool.ro. Revin în curând cu alte alternative educative și distractive încercate cu copiii mei.