Telefonul destept, socializarea si copilul!
“Sună-mă când ajungi acolo și sună-mă când te întorci acasă”, mi-a spus mama când m-am urcat pe bicicleta și m-am dus acasa la o prietena. Prietenii care veneau la mine faceau la fel, ridicând telefonul cu cordon( nu telefonul destept), pentru a-și anunta părinții să știe că au ajuns în siguranță.
Copiii cresc astazi diferit de cum am facut-o noi. Lumea nu mai este la fel de sigura si nici la fel de amabila. Drumul de la scoala si pana acasa este plin de tentatii si pericole, de aceea legatura cu copilul este pe cat de necesara pe atat de linistitoare. Intre timp, telefoanele inteligente fac mai usoara ca niciodata comunicarea. Deci care este varsta potrivita pentru un telefon mobil? Și cum știți daca copilul este pregătit pentru un smartphone?
Acest pas are loc atunci cand grijile cresc…
M-am tot intrebat cum sa procedez, cum este mai bine cand sa accept ca are nevoie de un telefon. În fiecare familie, aceasta decizie poate varia. Depinde de la copil la copil, dar decizia este a parintilor pentru că ei cunosc copilul cel mai bine… si mai cred ca acest pas va fi facut atunci cand grijile cresc.
Recunosc ca, desi in clasa fiului meu se foloseau de mult timp telefoane mobile, eu am fost impotriva. Am avut multe mustrari de constinta atunci cand ramanea uneori sa ma astepte in fata scolii singur, pentru ca nu putea sa ma sune sa ma anunte ca a iesit mai repede.
Eu nu sunt impotriva tehnologiei ba chiar din contra. L-am lasat la computer de cand era mic. A invatat sa scrie pe computer de la 4 ani. Asa a invatat toate literele de tipar. In clasa zero stia deja sa scrie o gramada de cuvinte. Sunt pro tehnologie … dar cu limita. Diferenta dintre jocuri pe computer sau tableta acasa si a sta cu telefonul in mana in preajma prietenilor e cu totul altceva.
Practic de cand cu telefoanele destepte nu mai stim sa ne uitam in ochii celuilalt si sa comunicam. Privirea in telefon e ceva la ordinea zilei.De curiozitate intreaba-ti copilul ce culoare au ochii colegului de banca. Vei avea poate o surpriza sa afli ca nu stie.
DAR este generația care poate înțelege exact cum te simți prin câteva emoticoane simple. Minunat … nu e asa?
Din discutiile avute cu fiul meu despre aventurile de la scoala, colegi, prieteni, am realizat ca nu sunt in stare sa isi dea seama cu exactitate felul in care oamenii se simt in viata reala. Si ma gandesc ca acesta este rezultatul faptului ca ei nu mai interacționeaza cand se afla față în față.