Supa crema de linte – reteta
Lintea poate fi introdusa in alimentatia bebelusului inca de la 8 – 10 luni.
Gatita sub forma de supa crema si pregatita corespunzator, este acceptata in mare parte de bebelusi.
Este important ca lintea sa fie aleasa cu atentie si spalata bine. Apoi se poate lasa la inmuiat peste noapte, practic recomandarea este sa stea la inmuiat cel putin 8 ore . Se spala din nou si se pune la fiert in apa curata.
Una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat!
Lintea este benefica in alimentatie fiind una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat. Lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, , în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol important în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN. Si ajuta la buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Consumul de linte creşte depozitele de fier. Iar spre deosebire de carnea rosie, care este intradevar este o altă sursă de fier, lintea nu este bogata in grasimi si calorii. Daca sunteti insarcinata sau alaptati, cu atat mai mult creste necesarul de fier. Copiii aflati in perioada de crestere şi adolescenţii au, de asemenea, nevoie de mai mult fier.
Cele mai comune tipuri de linte disponibile sunt verde, maro și roșie.
Eu recomand si gatesc in mod special cu linte rosie. Obisnuiesc sa o cumpar de la magazinele naturiste, nu stiu de ce dar am mai multa incredere in calitatea ei.
Iata o reteta de supa crema de linte apreciata de copiii mei:
- 500 de grame linte rosie
- 2 morcovi
- putina telina
- o ceapa
- 200 ml suc de rosii
- menta
- chimen macinat
- lamaie
- sumac
- ulei de masline
Se pregateste lintea, se spala, se pune la inmuiat cel putin 8 ore si se spala din nou. Se pune la fiert in aproximativ 2 litri de apa impreuna cu legumele curatate si taiate cuburi potrivite. Se lasa la fiert aproximativ 40 de minute. Se verifica legumele daca sunt fierte. Daca acestea sunt deja moi se adauga sucul de rosii si condimentele. Se pune menta ( eu folosesc uscata) chimenul macinat, sumacul, sare si piper dupa gust. Mai las la fiert 10 minute. Se strecoara legumele si se pastraza apa in care au fiert. Se blenduiesc bine legumele cu lintea pana se obtine o pasta cat mai fina si omogena. Apoi se regleaza consistenta adaugand cata apa doriti. Se serveste cu crutoane de paine, cu lipie crocanta la cuptor sau pur si simplu cu lipie. Pentru bebe se serveste pur si simplu cu multa rabdare.