Aventurile mele,  Retete pentru cei mici

Spanacul vedeta copiilor- culoarea copilariei

Personaje iubite …copii sanatosi

La noi in casa Popey ar fi in mediul lui, se consuma spanac aproape zi de zi. Pentru baietii mei spanacul e ca si cum ar manca un super desert! Ma bucur ca le place pentru ca din ce am citit  spanacul este considerat un aliment vital pentru întregul tract digestiv . Spanacul previne ulcerul gastric: S-a constatat că atât spanacul cât şi alte legume au capacitatea de a proteja mucoasa stomacului, scăzând astfel probabilitatea apariţiei ulcerului gastric.Beneficiile spanacului se datorează multitudinii de nutrienţi pe care îi conţine: minerale, vitamine, pigmenţi şi fito nutrienţi, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier şi calciu.

Sanatate de culoare verde

Foarte interesant am citit despre spanac ca protejează creierul.Adica  componentele  din spanac, cum ar fi potasiul, acidul folic şi diferiţi antioxidanţi au beneficii extraordinare. Potasiul păstrează sănătatea creierului şi relaţionează cu creşterea fluxului sanguin cerebral, concentrarea şi activitatea neuronală.

Potasiul scade tensiunea arterială, sodiul o creşte. De asemenea, acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale şi relaxează vasele de sânge,                                                                                                  în timp ce este menţinut fluxul sanguin adecvat.

O informatie foarte buna despre spanac este ca ajută la întărirea oaselor. Minerale, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul şi fosforul ajută, la construirea oaselor puternice. Aceste minerale sunt esenţiale şi pentru menţinerea dinţilor şi a unghiilor sănătoase.  Spanacul are grijă de pielea noastră: S-a demonstrat că diferiţii fito nutrienţi şi pigmenţi pe care îi conţine spanacul protejează pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.

Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti. In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.

Retete spanac cu sos béchamel 

Ingrediente:

  • 500 gr de spanac spalat,
  • sare
  • piper
  • boia
  • o lingura de faina
  • 300 ml lapte
  • 50 gr de unt

 

Mod de preparare:

Eu am avut spanac proaspat asa ca l-am oparit dar se poate prepara si cu spanac pre fiert congelat. Daca il aveti proaspat il spalati, puneti o apa la fiert, si in adaugati in oala cand fierbe apa. Nu il lasati sa se fiarba de tot in scoateti in strecurati de apa bine de tot, si il tocati cat de marunt puteti.

Intr-o craticioara, se puneti untul sa se topeasca, adaugati o lingura de faina, si amestecati. Ca sa iasa sosul trebuie amestecati cu un tel. Astfel nu o sa se faca cocoloase, focul sa fie pe mediu. Amestecati deci faina cu untul topit si amestecati 40-50 de secunde, laptele il adaugati treptat, sa retineti inainte de a va apuca de sos sa incalziti laptele, sa fie foarte fierbinte cand il adaugati peste faina si unt.

Dupa ce ati terminat de incorporat laptele trebuie sa obtineti un sos cu o textura foarte fina.

Acum, adaugati spanacul tocat marunt peste sos, lasati focul pe mic si adaugati sare, piper si boiaua mai lasati 5 minute, dar amestecati in el pentru ca se poate prinde de oala.

Se serveste in mod traditional pentru noi  cu oua ochiuri ? ??