Aventurile mele,  Educative

Sfaturi de moda veche!

Intelepciunea de ieri!

O mare parte din înțelepciunea de ieri despre  copii a fost dovedită in zilele noastre ca fiind neadevarata si primitiva.  Practic modul de a creste copii al mamei e de-a dreptul expirat. Sa ne amintim  povestile despre cum erau infasurati bebelusi pe vremuri. Dar vai cum sa culci bebelusul numai intr-o pijamaluta, cu picioarele goale , fara caciula! Asa ceva! Imposibil! Ei uite ca se poate si fara sosete, si fara caciuli, fara infofolit, fara e prea cald sau e prea frig. Copii nu seamana intre ei ca sa putem da sfaturi. Eventual seamana cu unul din parinti. Pentru generatia mai invarsta practicile de astazi par a fi  SF.

Miturile ciurcula repede!

Sfaturi invechite sau mituri despre cum se creste corect copilul circula peste tot. Singurul sfat despre cum sa il cresti cat mai bine e sa iti cunosti copilul. Am simtit de multe ori frustarea de a  fi privita ciudat daca mi se dadea un sfat si indrazneam sa spun ca eu nu procedez asa. Asa ca hai sa desfiintam cateva mituri cu mult curaj! Si foarte imporatnt este ca o mama  simte ea, asa  cumva, cum e mai bine pentru copilul ei!

 

Mit: Bebelușii trebuie să fie spalati în fiecare zi.

Adevărul meu:  Bebelușii  nu transpira așa cum fac adulții. E bine si cu o baie la fiecare două zile. E adevarat daca a fost o super zi maro e o excepție. La fel de bine e si cu doua bai  pe zi daca e vara si vrem sa se racoreasca, daca am fost la piscina si il spalam de apa cu clor. Practic cand aud unele mame cum pun problema cu baia de zi cu zi, pare asa ca un ritual. Pentru mine o rutina nefolositoare. Nu stiu de ce ne raportam la bebelusi de parca nu ar avea aceleasi trairi ca si noi adultii. Daca imi e prea somn si sar peste dusul de seara pentru mine ca adult e ok de ce nu ar fi si pentru bebe? Sau daca e necesar sau imi face placere fac si doua, trei dusuri pe zi deci de ce nu ar face si bebe?

 

Mit: Bebelușii dorm mai bine in liniste deplina și intr-o camera întunecată.

Adevărul meu: Linistea si lumina difuza par a fi perfecte pentru somn. Mai ales pentru noi. Insa bebelusii pot dormi practic in orice context. Si e bine ca bebe sa fie obisnuit sa poata adormi atat pe liniste cat si cu zgomot. Faptul ca mi-am obisnuit copiii sa doarma in orice context m-a ajutat sa pot calatorii mai linistita, sa merg la piscina si bebe sa doarma in carucior langa mine, sa mergem in vizite si bebe sa doarma in zgomot.

Poveste: Cand s-a nascut bebe numarul 1 fiind si mai tanara m-a ajutat bunica mea. Fara experienta atunci am luat de buna metoda ei de a culca copilul la program, cu lumina putina, si in patul lui. Cand bebe nu vroia sa adoarma ea insista, el plangea si pana la urma ceda si se culca. Pana la al doilea copil am spus mereu ca primul a fost rau cu somnul. Gresit, noi i-am impus un program care ne convenea noua si ne luptam cu asta. Cu bebe numarul 2 am refuzat ajutorul altora si am facut cum am crezut eu .L-am lasat sa adoarma cand vrea el, pe unde il ia somnul si totul e perfect. Chiar astazi sa intamplat sa il pun la somn si sa nu aiba chef de dormit deloc. S-a jucat in patul lui , i-am pus muzica, eu mi-am facut treaba prin casa si l-a un moment dat l-am gasit dormind. Fara leganat , fara cantat, fara implorat.

 

 

Mit: Lăsați copilul să planga, daca il ridici ori de câte ori plânge, va fi rasfatat.

Adevărul meu: Bebelușii sub vârsta de 4 luni au puține strategii de auto-calmare. Sa iei bebelusul in brate atunci cand plange, îi ajută să afle că părinții vor fi

mereu acolo pentru a avea grijă de el.Povestea: Cu bebe numarul 1 am urmat sfatul batranilor. Si am servit nopti nedormite, urlete, suparare le bebe, suparare le mine. Deci faza cu nu il lua in brate ca il resfeti o mare mare prostie. Cu bebe numarul doi, am facut arogante. Pentru ca suferea de un mic reflux gastroesofagian si mi-a fost frica sa il las mereu sa dorma singur, am dormit cu el in pat in prima luna. E adevarat ca nu m-am odihnit dar cel putin am fost mai linistita. Ei sa vezi surpriza bebe s-a obisnuit imediat la el in pat chiar mai mult nu vrea acum cu noi in pat ii place sa doarma singurel. De luat in brate l-am luat la fiecare milogeala, am gatit cu el in brate, a scris cu el in brate si nu mi se pare ca e rasfat. Cand vrea in brate e doar felul lui de am arata ce vrea ceva, ca na de sus se vede altfel.

 

Mitul: Este esențial să-ți păstrezi copilul într-un program strict de hrănire.

Adevărul meu:  Este mai bine să se hrănească la cerere, așa cum indicii interni ai foamei  îi vor spune când sunt înfometați și când sunt plini.Dacă vă puneți copilul într-un program de hrănire, puteți afecta în mod negativ obiceiurile alimentare sănătoase ale micului copil. Nici un bebelus nu face greva foamei. Bebelusii isi cunosc foarte bine dreptul la lapte si isi spun cu voce tare punctul de vedere. Povestea: Si bebe unu si bebe doi au fost hraniti la cerere. Bebe unu facea oricum scandal noaptea ma gandesc ca pe vremea aia nu aveam atatea arme impotriva colicilor. Cu bebe numarul doi evolutia in biberoane, siropuri etc si-a spus cuvantul am dormit cot la cot cu el exact ca un bebelus.