Aventurile mele,  Educative

Școala online – tabletă, smartphone- Suntem pregatiți pentru asta?

Calculatoarele, tabletele și smartphone-urile- o alta abordare!

Ideile despre timpul petrecut pe diferite dispozitive, fie ca este vorba de tabletă, laptop sau telefon se schimbă. Calculatoarele, tabletele și smartphone-urile sunt dispozitive multifuncționale care pot fi utilizate în mai multe scopuri, de curând foarte utile, chiar indispensabile pentru școală. Utilizarea acestora în rândul copiilor a explodat în ultima perioadă, nu numai în afara școlii, ci și ca un instrument educațional (deseori necesar). Între teme, rețele de socializare, jocuri video și videoclipuri YouTube, mulți copii acumulează șase sau șapte ore de timp pe ecran.

Suntem pregatiți pentru asta?

Își mai amintește cineva discuțiile interminabile pro și contra tableta și telefon? Sfaturile interminabile de ce nu sau de ce da? Cine mai poate spune acum nu, când utilizarea lor a devenit aproape obligatorie pentru orice copil?

Probabil mulți vor uita scrisul de mână sau la un moment dat nici nu va mai fi nevoie de el. S-a dus și cititul dintr-o carte și compunerile pe hartie. Dâra de cerneală a  rămas o amintire … pentru unii o amintire frumoasă.

Trăind într-o lume virtuală.

În timp ce această tehnologie extinde experiența academică (și permite studenților să acumuleze informații în moduri noi), ea vine și cu câteva probleme. Studiile arată că există o legatură între timpul petrecut în fața ecranului și depresia, anxietatea și somnul întrerupt.

Am urmărit câteva din cursurile online ale baiatului meu și cred că ar trebui luată in vedere o abordare diferită. Utilizarea tabletei sau a telefonului  pentru școala online ar trebui să fie numai pentru a trimite teme sau a explica lecții care nu pot fi citite. Însă toată treaba asta cu școala online a ajuns să forțeze utilizarea computerului de exemplu mai mult decât de obicei.

Din punctul meu de vedere, avantajele utilizării acestor dispozitive constau în culegerea rapidă de informatii noi și cam atât. Unii spun că ar fi și comunicarea cu prietenii sau familia. Însă această comunicare este departe de cea normală și ajunge să elimine o comunicare față în față și să încurajeze distanțarea socială. Utilizarea dispozitivelor interferează cu dezvoltarea abilităților sociale. Unii copii sunt atât de atașați de ecranele lor, încât nu se mai pot comporta în moduri adecvate social atunci când ecranele nu sunt prezente.

Unde sunt jocurile de altă dată?

Cine își mai amintește distracția de la bloc sau de pe strada bunicilor? Acolo era comunicarea adevarată!

Este adevărat că un copil poate învăța cuvinte folosind ecranul, dar acesta nu poate oferi feedback-ul corect pe care îl oferă o conversație cu o persoană.

Ecranul înăbușește gândirea creativă. Activitățile creative – cum ar fi jocul, desenul și meșteșugul, scrisul de mână și citirea cărților (de hârtie) – iau toate un loc trist în spate în vremurile acestea în care ecranele sunt pe primul plan.

Comments Off on Școala online – tabletă, smartphone- Suntem pregatiți pentru asta?