Aventurile mele,  Calatorii,  Cumparaturile la analiza,  Educative

Scaunul de masina o obligatie nu un moft!

Calatorind fara scaun auto, din nefericire este o realitate, o prostie pe care toti am facut-o cel putin o data.
Ok ne preocupam cu sterilizatoare, biberoane, scutecul care nu irita,si multe altele, totul pentru a asigura siguranța copiilor noștri … cu excepția scaunelor pentru mașini. Când călătorești cu copii, scaunele de mașină par a fi o idee fantezistă și pentru unii o fita sau un moft.
Nu de alta dar la noi se poarta si „tinutul in brate” pe post de scaun. 

La urma urmei, nu vezi niciodată localnicii din Thailanda cu capsule pentru copii pe motocicletele lor. Cele mai multe mașini din Etiopia nu au centuri de siguranță. Deci până una alta, copiii aproape sunt suficient de mari pentru a nu avea nevoie de scaune auto, deci nu merita afacerea, gandesc unii. Sau dacă sunt în mașini fără centuri de siguranță pentru un drum scurt nu este o problema asa mare, nu e asa?
Pai din nefericire este o problema! La ce drumuri si soferi sunt pe la noi, sunt riscuri la fiecare kilometru.
Mai mult de atat, scaunul de masina este o obligatie atat prin lege cat si prin constiinta. Si la noi in tara s-a reglementat legea prinvind transportul copiilor cu masina. Noul Cod Rutier, a intrat in vigoare pe 15 februarie 2015, astfel legislatia autohtona s-a aliniat la cea europeana.
Nu stiu cat de mult conteaza dar parintii iresponsabili sau pur si simplu soferul care pune in pericol viata copilului, risca o amenda intre 360 si 450 lei si vreo 5 puncte. Practic la o asemenea amenda mai bine cumperi un scaun auto.
Poate parea putin exagerat dar exista spitale in America care verifica daca ai montat scaunul de masina inainte sa pleci cu bebelusul acasa. Imi amintesc ca mi-a spus o prietena chestia asta acum vreo 9 ani dar am crezut ca este o gluma. Am cautat pe internet si chiar asa este.
La noi nu prea se discuta despre scaunul auto, desi este le fel de importat poate chiar mai important decat caruciorul. Sunt convinsa ca majoritatea parintilor “ calatori” investesc intr-un scaun auto. Insa am putine sperante vis a vis de cei care folosesc masina ocazional sau in oras. A duce copilul in brate chiar si pentru 5 km poate fi periculos. Sa crezi ca in caz de o frana mai puternica si neasteptata ai puterea sa il tii in siguranta, este o iluzie. A merge cu masina cu un copil în poală nu este același lucru cu a-l pune într-un scaun de mașină si prins in centurile lui.
Soselele de la noi sunt periculoase asa ca de ce sa nu prevenim daca putem. Este de datoria noastra sa ne luam toate masurile de precautie pentru  siguranta copilului.

Ma voi documenta mai multe despre scaunele auto pe varste, pe categorii sau pe modele si voi reveni cu un articol de lamurie despre cum aleg scanul de masina.