Aventurile mele

Revolta premergatorului!

Îmi amintesc când fiul meu cel mare a început prima dată să meargă, pur si simplu ne-a luat prin surprindere. Asteptam sa il vad de-a busilea dar el pur si simplu s-a ridicat. Primii pași reprezinta un moment emoționant pentru orice părinte …și apoi razi că se clatina ca un marinar beat.

Era anul 2008 si nu se vorbea mult intre mamici. Primeam sfaturi scurte de genul „ ar trebui sa” si cam atat, fara prea multe detalii sau explicatii. Asa am fost sfatuita si in privinta premergatorului sau „rotobilul” cum i se mai spune. L-am luat ca „asa era moda” atunci, dar nu am apucat sa inteleg daca a fost util sau nu pentru copil, efectiv cred ca l-a folosit doua saptamani. Apoi s-a ridicat singur si a explorat tot ce se putea explora.

Am spus ca sigur e datorita premergatorului, credeam cu tarie ca l-a ajutat.
Nici vorba de asa ceva ! Am descoperit asta mai tarziu la al doilea copil.

 

 

 

 

 

Si la al doilea am cumparat unul. Pe care nu l-am folosit decat o saptamana! Si abia de data asta am inteles la ce se refereau alte mamici cand puneau eticheta de „periculos” premergatorului (rotobilului).

Al doilea baietel este mai ager si mai curios, iar rotobilul nu a fost decat un mijloc de a intra in zona de pericol. Imi amintesc perfect cum intr-o fractiune de secunda, cand s-a intins dupa o jucarie, era sa cada intr-o parte cu tot cu premergatorul. Noroc ca eram langa el! Dar daca eram in capatul holului bucurandu-ma de ce bine „pedaleaza” ? Am si renuntat atunci pe loc la premergator!

Micile accidente cu premergatorul se pot intampla chiar atunci cand tu crezi ca poti fi relaxat.
Cat despre a-l ajuta sa mearga, nici vorba … cu siguranta e o simpla coincidenta.

 

Argumente împotriva premergatorului. Există două argumente principale împotriva utilizării premergatorului: acestea sunt considerate de multe mamici a fi periculoase dar și de pediatri cum ca ar provoca probleme de dezvoltare. Pericolul premergatorului se datorează, în mare parte, utilizarii excesive și neglijării de către părinți, îmi pare rău să spun asta.

Pur și simplu nu-ți poți lăsa copilul nesupravegheat în premergator; acest lucru a dus la căderea copiilor pe scări, pot trage lucruri peste ei (un copil mai mare poate înțelege “nu face asta”, dar un bebelus  nu). O problemă serioasa la care nu te gandesti imediat este ca premergatorul permite mobilitatea bebelusilor dincolo de capacitatea lor naturala. Ei nu sunt inca pregătiți să stea in picioare în timpul când ii asezi in premergator. Căderile lor sunt frecvente și chiar și de la inaltime mica pot fi  periculoase pentru bebelusi.

Experții cred că premergatorul duce la întârzieri de dezvoltare. Practic undeva în jurul varstei de 6 luni, bebelusii isi manifesta dorința de a deveni activi. Aceasta este o provocare pentru ei și  isi folosesc toți mușchii, atât în ​​brațe, cât și în picioare, să se târască și, în cele din urmă, să se ridice in picioare. Problema cu premergatorul este că ei renunta la o mare parte din luptă. Asa ca,  pentru bebelus nu mai este atât de multa nevoie de utilizare a brațelor și picioarelor.

Alternativa recomandată: un centru de activitate. Stiu ca este nevoie de putin „ vreau doar sa stau jos”. Bine… si atunci unde asez copilul pentru a avea 10 minute de liniste. Cred ca un centru de activități poate fi o solutie mai buna. Lipsa roților înseamnă că nu vor ajunge in locurile in care nu au voie. Chiar si asa, nu vă lăsați niciodată bebelusul singur într-un centru de activitate.

 Deci, acum întrebarea “este bun sau nu premergatorul”?

Păi, a existat o perioadă în care au apărut dezbateri centrate pe siguranța premergatorului. Este adevarat ca inovațiile au redus in mare masura riscurile de accidente. Si deasemenea este adevarat ca preocuparea bebelusului cu premergatorul este o idee minunată pentru a salva puțin timp pentru trebui casnice. Dar merita riscul?

 

 

Comentariile sunt închise pentru Revolta premergatorului!