Aventurile mele,  Calatorii,  Educative

Obligatoriu…joacă!

De ce jocul este atât de important?

Mai mult decât un simplu mod de distractie, jocul este o etapa serioasă când vine vorba de sănătatea și dezvoltarea copilului. A fost demonstrat faptul ca toate jocurile, incepand cu cel “de-a v-ați ascunselea” si pana la jocurile de societate, jocurile de construit si puzzle, îmbogățesc imaginatia copilului, mentin mintea si corpul sanatos și imbunatatesc in general viața pe termen lung în multe moduri importante.

Cercetările arată că jocul poate îmbunătăți abilitățile copiilor de a planifica, organiza, socializa cu ceilalți și regla emoțiile. În plus, jocul ajută dezvoltarea abilităților lingvistice, matematice și sociale și chiar ajută copiii să facă față stresului.

Joaca 70%

Eu sunt “pentru” atunci cand vine vorba ca joaca sa ocupe circa 70% din timp pana la terminarea ciclului primar de scoala. Sistemul nostru de invatamant este destul de strict si rigid. La noi nu se practica ca in alte tari dezvoltate invatarea prin joaca. Astfel cei mici sunt fortati sa invete de frica notei si nu din placere.

Orice fel de joaca e bine venita…

Jocul nu presupune neapărat miscare, astfel ca putem juca un joc de cărți sau un joc video, ne putem juca spunând glume, mergând la film, sau chiar și prin a colora într-o carte de colorat. Jocul poate sa fie o forma de relaxare, un joc mental, sau unul fizic cum ar fi dans, tenis etc. Consider ca este foarte important ca tu, ca parinte, sa participi la jocul copilului, pentru ca, in acest fel acesta va fi mai fericit si va capata incredere in el.

O activitate banala pentru noi ca adulti poate fi o super joaca pentru un copil. Si daca mai si participam, va fi memorabil.

Imi amintesc un baietel la vreo 12 ani pe partia de sanie, certat de parintii lui ca nu isi face sireturile la bocanci cum trebuie. Toata nebunia cu sireturile si sfaturile pretioase atat de la tata cat si de la mama m-au innebunit pana si pe mine care nu eram implicata si auzeam totul fara sa vreau. Intre timp copiii mei au coborat si au urcat partia de cateva ori bune. Saracul baietel cu privirea trista a mai indurat inca vreo 10 minute toata morala. Parintii lui, imbracati ca pentru mers la mall, nici gand sa intre in joc. L-am urmarit… copilul se dadea cu sania dar nu avea acea privire fericita si fara griji. Mi-a parut rau de el …si de parintii lui care si-au adus frustrarile pe partie.

Te provoc la joaca…

Cu totii avem nevoie de joaca … de la mic la mare. Joaca nu ar trebui sa se incheie niciodata. La 6 ani il invatasem deja pe fiul cel mare jocuri de societate pe care le jucam noi. Deopotriva distractiv, acest joc a stimulat si gandirea copilului si l-a provocat la calcule si strategii de joc. In plus este multumirea lui ca joaca cot la cot cu noi, adultii, jocuri destul de complicate.

Asadar, lasa-i timp copilului tau sa fie copil! Rasul, joaca si buna dispozitie este necesara in fiecare casa si la orice varsta!

 

Comments Off on Obligatoriu…joacă!