Aventurile mele,  Educative

Mos Craciun exista! Este bine pentru copii sa creada asta?

Copilarie fara Mos Craciun?

Imi amintesc Craciunul din copilarie cu miros de biscuit, iz de scortisoara, casa plina de musafiri si o caldura aparte. Totul avea un alt farmec in asteptarea lui Mos Craciun.  La varsta aceea, Mosul era pentru mine un batranel cu barba alba, cu fata blanda, intruchiparea bunatatii, cu reni simpatici care trag sania si o multime de jucarii intr-un sac practic “fara fund”.

Toate acestea imi creau o emotie pe care nu o pot descrie in cuvinte.

Desigur ca nu mi-am dat seama niciodata de ce puteau parintii mei la cale pentru a mentine bucuria mea de a crede in Mos Craciun. Nu mi-am imaginat niciodată că ar fi putut fi altcineva in locul bătrânului Mos Craciun care sa fi pus în fiecare an cadouri sub bradul nostrum.

Totodata eram convinsa ca pentru el, Mos Craciun,  am invatat eu toate poeziile si toate colindele. Parintii mei au reușit cu success să mențină misterul lui Mos Craciun, timp de nouă ani frumosi, înainte să-mi dau seama.

Peste tot Mos Craciun…

E adevarat ca acum copii sunt mai emancipati. Mitul Mos Craciun sau inocenta i-as spune eu, dureaza mult mai putin. Prea multi Mos Craciun peste tot, prea comercial a devenit acest moment feeric al anului!

Potrivit celor spuse de mai multe cadre universitare, de unii părinți și de critici ai lui Mos Craciun, a-l lasa pe copil sa creada in Mos Craciun, nu reprezinta altceva decat o serie de minciuni si acest lucru ar putea afecta dezvoltarea copilului si relatia acestuia cu parintii săi.

Da, mitul Mos Craciun este o minciună și toți copiii descoperă în cele din urmă adevărul. Cercetarile pe această temă au demonstrat că in general copiii tind să afle adevărul despre Mos Craciun în jurul vârstei de șapte ani.  In majoritatea cazurilor, nu se intampla ca o dezvăluire mare în care părinții să mărturisească rușinos adevărul copiilor lor plânsi și dezamăgiti, ci din contra reacțiile lor sunt în general pozitive.

       ….rezolvare a unui puzzle

Pentru fiul meu cel mare, acum in varsta de 10 ani, adevarul despre Mos Craciun a fost mai puțin o revelație traumatizantă și mai degraba o rezolvare a unui puzzle.

A trecut foarte usor peste toate si a aflat raspunsurile intrebarile de genul: De ce unii copii din clasa mea spun că nu există Moș Crăciun? Cum are timp Mos Craciun sa ajunga peste tot? Dar dacă nu există Moș Crăciun, cum ar putea părinții mei să-mi ascundă toate cadourile?

Această linie de raționament a condus la o expediție de cautari, care a dus în cele din urmă la descoperirea unor jucarii pe care nu am apucat sa le impachetez inca. A rezolvat misterul și s-a simțit bine cand si-a dau seama singur ce se intampla in realitate.

Anul acesta va veni din nou Mosul, de data aceasta la fratele lui mai mic.  Am facut o intelegere cu el sa pastram secretul …cel putin pentru un an sau doi. Sigur cel mic va afla mai repede adevarul pentru ca are un frate mai mare si il crede pe cuvant.

Dar fantezia, în general, este o parte normală și sănătoasă a dezvoltării copilului.  In prezent copiii traiesc intr-un mediu în care animalele pot vorbi, oamenii pot zbura, iar obiectele apar ca prin magie. De ce ar fi un grup de reni zburători mai fantastic decât un șoarece vorbitor sau un om de zăpadă care danseaza?

Deși gândirea magică scade între vârsta de șapte și nouă ani (în jurul aceleiași vârste la care majoritatea copiilor renunță la mitul lui Moș Crăciun), spiritul fantastic nu dispare pentru totdeauna.

Ne plac filmele cu eroi si la varsta de 30 de ani, ne uitam la Harry Poter si de ce nu chiar si la desene animate.

Pana la urma chiar si adulții au nevoie de o mică magie în viața lor.

Un pic de “Mos Craciun” nu a facut rau la nimeni!