Aventurile mele

Increderea de nezdruncinat se construieste!

Un copil nu vine cu o broșură!

Creșterea unui copil nu vine cu o broșură de instrucțiuni și niciun copil nu seamănă cu altul. În general, consolidarea încrederii cu copilul tău se reduce doar la un model de incredere cu cei apropiați.

Cu cât mai multe povești aud de la părinți, cu atât știu că a avea încredere în capacitățile copiilor noștri este calea către relații de succes. Dar a avea încredere într-un copil este în contradicție cu standardele de parenting bun, nu este asa? Ei trebuie să aibă încredere în noi! Nu merge altfel!

Părinții care își construiesc încrederea de nezdruncinat cu copiii au  lucruri în comun.

Si totuși, treaba noastră este să înlăturăm obstacolele din calea lor, de a elibear drumul pentru a-și atinge potențialul. Trebuie  să ii sustinem și sfatui in ceea ce doresc sa facă.  Să le acordam incredere astfel încât să aibă o bază fermă pe care să se lanseze în viitorul lor.Atunci când susținem și avem încredere în cine sunt copiii noștri ar trebui să stim  că nu depinde de noi să le găsim talentele și aptitudinile, aflăm că tot ceea ce au nevoie este încrederea în sine pentru a-și găsi calea.

Un copil nu vine cu o broșură!

Trebuie să avem încredere că vor să aibă succes, că vor să ne mulțumească, pana la urma suntem cei mai importanți oameni din viața lor. Vor să învețe; vor să-și găsească căile. Este prea dur să se intalneasca cu tonurile noastre critice sau cu ochii noștri dezaprobatori și să ajungă la concluzia, că cei mai importanți oameni din viața lor nu pot fi de încredere.

Îndrumarea și sustinere nu înseamnă implicarea în lupte de putere pentru a dovedi dreptatea noastră și a expune argumentele lor. Nu înseamnă să-i pedepsești, să-ți îndepărtezi lucrurile preferate, să ii izolezi – să-i faci să se simtă mizerabil și să te gândeasti ca asa  îi vei motiva să se descurce mai bine. Intențiile noastre sunt bine plasate; metodele pe care le folosim pentru a motiva sunt greșite.

Câțiva pași suplimentari pot face toată diferența în construirea și menținerea unei relații puternice părinte-copil.

Nu încalca promisiunile. În calitate de părinte, ar trebui să faceți doar promisiuni rezonabile de respectat. Cu o singură promisiune încălcată, încrederea copilului tău scade enorm.

Părinții care își construiesc încrederea de nezdruncinat cu copiii au  lucruri în comun.

Arată respect reciproc între copil și părinte. Aceasta înseamnă că trebuie să-i arăți copilului tău respectul care i se datorează, rămânând în același timp un părintele responsabil. Când un copil crește respectat, este mai apt să se încreadă și să aibă încredere în părinți.

Fii întotdeauna sincer cu copiii tăi. Desigur, trebuie să mențineți niveluri de onestitate adecvate vârstei, dar dacă sunteți întotdeauna sincer cu copilul va începe să aibă încredere în voi în mod natural, fără mult efort.

Ascultă-ți cu adevărat copilul. Unul dintre cele mai mari moduri de a-ți crea încredere cu copilul tău este să-l asculți atunci când are ceva de spus. Nu contează ce faceți, faceți ochi mari și arătați-vă tot interesul pentru ceea ce trebuie să vă spună copilul. Mereu!

Ajutați-vă in situatii dificile. Fie că au un examn sau se confruntă cu o provocare, este important să îi ajutăm pe copiii noștri să știe că suntem acolo pentru ei și că îi putem ajuta să cucerească acele emoții monstruoase si de rezolva o problema.

În cele din urmă, relațiile bune părinte-copil sunt construite pe o bază de asigurare și încredere. Copiii tăi te iau ca model, la urma urmei sunt o jumătate din tine și celălalt părinte, așa că amintește-ți ce a fost ceea ce te-a ajutat să ai încredere într-un adult când erai copil și să implementezi asta în viața ta de zi cu zi ca părinte.