Imunitatea si cel mic…
Micutul tău crește. A început să meargă și deja stie câteva cuvinte. Se transformă într-un “mic om mare”! Imunitatea lui lucrează!
În același timp, sistemul lor digestiv se maturizează și imunitatea lor lucrează din greu pentru a-i proteja de viruși, bacterii si paraziți. Dacă încă este acasă cu tine, este mai ușor să il protejezi. Dar dacă au frați și surori mai mari sau merg la gradinita, micul lor sistem imunitar ar putea avea nevoie de mai mult ajutor pentru navigarea în această perioadă a vieții lor.
Sistemul lor imunitar este de 70% în intestine.Este foarte important ca sănătatea intestinală să fie în una buna.Cel putin asa spun medici pediatrii chinezi.
În ultimii ani, numeroasele efecte secundare și deficiențe ale medicinei occidentale moderne au atras tot mai multă atenție. Asa ca, cel putin ca informatie, ce ne costa sa luam in calcul si teoria medicala chineza. Cu atat mai mult cu cat medicina pediatrica este una dintre cele mai vechi specialități din medicina chineză.
De exemplu teoria medicală chineză se uită la intestin într-un mod diferit decat suntem noi obișnuiți sa o facem. Iar in loc de a trata copiii ca adulți in miniatura, pediatrii chinezi cred că copiii sunt imaturi atât fizic cât și funcțional.
Copiii vulnerabili la boli
Deoarece trupurile copiilor sunt în mod inerent slabe, ele sunt vulnerabile la boli care afectează plămânii, splina (digestia) și ficatul. Acest lucru explică de ce copiii au atât de des tulburări ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi răceli, tuse, alergii și astm, precum și tulburări digestive cum ar fi colicii, vărsăturile, diareea, indigestia și stomacul.
Corpul lupta in funtie de cum este alimentat!
Chiar daca noi ca adulti se intampla sa alunecam uneori spre o alimentatie nu tocmai sanatoasa e foarte important sa acordam atentie la “ ce mananca cel mic” ! Bine, stiu ca va ganditi poate, ca au crescut generati fara prea mult stres legat de ce mancare consumam. Nici gand la e-uri si alte si alte discutii legate de alimentatie. Cu siguranta se poate trai si asa! Insa starea de oboseala vine din alimentatie, tenul imbatranit vine din alimentatie, starea de fericire vine din alimentatie.
Cum putem noi sa avem grija de sistemul imunitar al copilului?!
Sa ne asiguram că mănâncă bine
Si treaba asta cu mancatul la cei mici nu e usoara deloc. “ Micii oameni mari”au nevoie de diferite tipuri de alimente, pe care de cele mai multe ori le refuza. Important este ca ei au nevoie ca majoritatea alimentelor lor sa fie gătite într-o manieră ușor de digerat și calde.Nu e nici o problema ca ei sa manance pana la varste mai mari alimente gatite sub forma de crema. S-a descoperit ca cu cat alimentele sunt mai marunte si mai usor de mestecat si digerat, cu atat sunt mai sanatoase chiar si pentru stomacul unui adult.
Copiii au nevoie de combinații foarte simple de alimente. Ei au nevoie doar de cantități mici de lactate, proteine de bună calitate și fructe; o cantitate medie de boabe de calitate (orez alb, quinoa, mei, etc) și cantități mult mai mari de legume.
Bun foarte bun pentru imunitate si pentru viermisori e usturoiul. O prietena buna m-a invatat o combinatie de lapte cu usturoi lasat putin la macerat si incalzit usor. Eu recunosc ca nu pot sa ma ating de asa ceva dar fiul meu cel mare e foarte incantat si il bea chiar cu pofta. Uleiul de dovleac tot pentru viermisori. Gojii de exemplu cu concentratie mare de vitamina C cu iaurt sunt extrardinare pentru copii. Spanacul e genial nu este saptamana fara spanac la noi in casa.
Sa gestionam bine relatia hainelor cu vremea de afara.
Vremea este destul de schimbatoare si copii imprevizibili. Este important să ne asiguram că picioarele nu se răcesc. Permițând acestor zone să se răcească riscam să-și distrugă puțin din apărarea corpului .
Lupta cu boala creste imunitatea
Paradoxal dar sa te imbolnavesti cand esti mic ajută imunitatea cand vei fi mare. Bebelușii se pot îmbolnăvi uneori. Cu toate acestea, în mod ideal ar trebui să aibă o reacție decentă și să poată trece peste destul de repede. Acesta este semnul unui sistem imunitar puternic, sănătos și în creștere.
Si daca tot am mentionat medicina chinea aceasta atrage atentia la excesul de antibiotic. Din punct de vedere al medicinei tradiționale chinezești, utilizarea incorectă a antibioticelor poate duce la deteriorarea splinei și poate avea drept rezultat o sensibilitate la boli ale urechilor, amigdale și diverse alergii.
Si oricum intotdeauna, întotdeauna, întotdeauna, după o rundă de antibiotice, copilul dumneavoastră va avea nevoie de probiotice pentru a pune bacteriile bune înapoi în intestin. Aceasta este regula de aur. În mod ideal, puteți evita antibioticele prin arme cu metode de stimulare a imunității, cum ar fi dieta, plantele medicinale și stilul de viață, dar uneori antibioticele nu pot fi evitate .
O parte din îmbolnăvirea include și febră și modul de gestionare a febrei. Acesta este un subiect atât de important.. Exista pareri pro si contra tratarii febrei. Insa o teorie spune ca febra poate juca un rol important in combaterea infectiilor. Cercetarile au dus la ideea ca febra nu este o boala, ci mai degraba un raspuns la boala. Eu recunosc ca nu pot sta linistita daca copilul meu are febra peste 38.
Problema mea e ca la fiecare alerta de febra doctorul copiilor imi prescrie antibiotic. Acum sincer cu primul copil am evitat antibioticul. Nu stiu daca in 9 ani i-am dat de 4 ori. Si e foarte bine, a trecut usor si repede peste multe viroze. Cu cel mic nu am avut acelasi curaj sa ii las organismul sa lupte. Si cred ca am gresit. Chiar acum cateva zile am trecut peste o mica raceala. Si am reusit in ciuda retetei de antibiotic sa folosesc numai aerosoli si atat.
Somnul
Somnul este important! Mai ales atunci când organismul este slabit de boala ,prin somn acesta se vindeca. Probabil ați observat deja că bebelușul sau copilul doarme mai mult atunci cand este bolnav. Starea de somnolenta anunta organismul ca trebuie sa ia o pauza.
Somnul de calitate ajută corpul să se apere. În timpul somnului, organismul produce mai multe celule albe din sângele care atacă viruși și bacterile. Într-un studiu, persoanele care au dormit cel puțin 8 ore pe noapte au fost de 3 ori mai puțin probabil să colecteze o răceală decât cei care au avut 7 ore sau mai puțin.
Somnul cu nasul infundat si tuse stiu prea bine toate mamele ca e greu pentru micut. O solutie care la noi functionea sunt picaturi cu apă sărată care poate ajuta la descompunerea mucusului și pentru a ușura respirația. Puteți lua în considerare, de asemenea, arderea unui ulei esențial, cum ar fi eucalipt.
Despre somnul la copii voi dezvolta mult mai mult intr-un articol viitor. 🙂