Aventurile mele

Imi cureti o rodie? O lectie de viata sau un fruct ?

O lectie de viata sau un fruct ?

Povestea mea de astazi este despre rodie, dar nu este vorba despre fruct sau vreo reteta culinara. Daca ma gandesc bine este o reteta dar este una de viata. Este o reteta despre cum sa iti faci timp  sa iti pastrezi promisiunea. De cateva zile baiatul meu cel mare, Radu, ma roaga sa ii tai rodia.  Banal, nu-i asa? Iar eu in fiecare zi am gasit altceva de facut si nu am reusit sa ma tin de cuvant. Mi-a spus de trei ori astazi. Prima data ne asezam la masa si am spus ca mai tarziu am sa fac asta. Apoi mi-a amintit iara, eu puneam haine la spalat. A treia oara eram cu rodia in mana dar am vazut ceva murdar la dulap. Atunci am realizat ca practic este mereu ceva de facut. Nu m-am gandit nicioadata pana acum ca de fapt am obiceiul sa sar peste micile dorinte ale copilului pe motiv ca sunt multe altele de facut prin casa. E greu sa anticipez si sa imi ordonez  activitatea zilnica astfel incat sa imi mentin promisiunile.

Am observat ca imi tine evidenta la ce promit, in general nu numai daca are legatura cu el. Este un lucru bun, cred eu. Este un fel de a ma face sa fiu constienta cat de mult reusesc sa fac din ce spun ca voi face. Dar există ceva mai important decat  indeplinirea sau nu a acestor mici promisiuni de zi cu zi. Este baza unei relații, a construirii unui caracter de-a lungul vieții și stabilirea unui standard la un nivel înalt.

Cateva motive bune pentru a vă păstra promisiunile față de copii.

1.Sa faci ceea ce ai promis il invata pe copilul tau sa aiba incredere in tine

Toti cred ca ne dorim ca ei sa ne creada cand  incercam sa ii invatam despre tot felul de lucruri importante: credință, valori, relații etc. Dacă ei nu pot avea încredere în lucrurile marunte, cum pot să ne creada si sa aibă încredere în lucrurile importante? Urmărind promisiunile de zi cu zi, învață că atunci când mama sau tata spune asta, poți să sa faci pariu ca se va indeplini.

2.Păstrarea promisiunilor fata de copii le modelează caracterul

Nu vorbi despre asta ci fi tu un exemplu. Cu cât copiii observa atitudinea nostra fata de ce promitem cu atat mai mult vor invata despre cum sa se comporte ei si ce pretentii sa aiba de la altii.

  3.Prin păstrarea  promisiunilor  ii spui copilului ca este important .

Copilul va observa dacă iti pastrezi cuvântul fata de altii, dar nu și pentru el. Cum iti prioritizezi timpul?.Dacă iti faci timp pentru toate hobby-urile și emisiunile TV preferate, dar nu ai timp pentru a te duce în parc așa cum ai promis, va crede ca este mai puțin important decât celelalte lucruri pe care ai ales să le faci. Sentimentul de valoare este fundamental pentru orice relație si mai ales pentru dezvoltarea copilului.

 4.Respectul si increderea se cladesc daca iti pastrezi promisiunea

Nu este întotdeauna cazul, dar uneori respectul se erodeaza deoarece copilul vede lipsa de integritate în părinte. Integritatea este un element cheie pentru respect. Când îți ții promisiunile față de copiii tăi și fata de ceilalți, le demonstrezi că meriti respectul lor. Relațiile sunt construite pe încredere: în casă, la locul de muncă, în tot felul de contexte. Educatia copilului  pentru a trata bine oamenii va duce la o relație mai bună pentru el pe tot parcursul vieții și o viață mai bună ca rezultat!

 

Te simți ca și cum ai scăpat mingea în această zonă cu copiii tăi? Nu esti singur. Cei mai mulți dintre noi au facut asta la un moment dat. Poți să te întorci pe pistă oferindu-i copilului o scuză sinceră și să lucrezi la respectarea promisiunilor tale, mari și mici.

Si da, pana la urma am rezolvat problema cu rodia. Dupa ce pun punct la aceasta poveste, ma cheama seful, mai am cateva promisiuni de indeplinit.

Si apropo un video despre cum se curata rodia, pentru ca eu nu am stiut!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5BExPRwPdAs[/embedyt]