Aventurile mele

Grădiniţa nu este aşa importantă!

Grădiniţa nu este aşa importantă! Până la urmă ce face un copil la grădiniţă sau ce ar fi trebuit să facă? Cu ce cunoştinţe de bază pleacă un copil de gradiniţă în grupa 0? Sunt o mulţime de întrabări referitoare la dezvoltarea copiilor în perioada grădiniţei. Mai ales în condiţiile de astăzi mulţi părinţi merg pe “bâşbâite” cu educaţia celor mici. Nu există nimic concret, nimeni nu ne explică clar ce ar trebuit să facem acasă cu un copil de grădiniţă.

Aşa că am căutat şi am analizat păreri şi articole despre ce ar trebui să ştie un copil  de la 3 la 5 ani.

Pe măsură ce atenția copilului crește și se dezvoltă mai multe abilități verbale, ei vor fi mai capabili să urmeze instrucțiunile și să își exprime propriile nevoi și gânduri. La 3 ani este pragul de trecere de la bebeluş la copil mic preșcolar. Din punctul meu de vedere este cea mai frumoasă etapă.

La vârsta de 3 ani începe să înțeleagă emoțiile, atât ale lor, cât și ale celorlalți. Construirea vocabularului emoțional îi permite copilului să învețe mai ușor cum să-și folosească propriile cuvinte pentru a-si   exprima sentimentele. Astfel încercaţi să folosiți cuvinte sentimentale în conversațiile de zi cu zi cum ar fi: sunt fericit, sunt emoţionat sau sunt trist.

Dezvoltarea la un copil de 3 ani

Dezvoltarea la un copil de 3 ani presupune întregul proces de învățare de absorbție a informațiilor, care include şi adresarea de întrebări și prelucrarea și înțelegerea informațiilor. Majoritatea copiilor de 3 ani sunt ca niște bureți și absorb tot ce îi înconjoară. Deşi pare prea repede, învățarea alfabetului, a numerelor sau a culorilor trebuie luată în calcul. Mintea și imaginația copilului tău vor înflori la vârsta aceasta. Pe măsură ce își dezvoltă memoria și încep să înțeleagă mai multe despre lumea din jur, ar trebui să vă așteptați la multe întrebări. S-ar putea să descoperi că există momente în care nu știi cum să răspunzi. Încercați să aveți răbdare cu întrebările constante ale copilului dvs. deoarece este modul lor de a învăța mai multe despre lume.

Poate fi o provocare să știi ce înțelege de fapt copilul tău și ce mai trebuie învățat, dar acestea sunt câteva dintre etapele pe care cauți să le atingă la vârsta de 3 ani.

Vorbire și limbaj

Micuțul tău ar trebui să aibă acum aproximativ 300 de cuvinte în arsenalul lui verbal și probabil că înțelege mult mai mult decât atât. Copilul dvs. nu numai că ar trebui să vorbească în propoziții simple, înțelegerea lor este în plină expansiune și se întărește în fiecare zi.

Joaca

După cum am menționat mai sus, în loc să se angajeze în joc paralel, copilul dvs. de 3 ani poate începe să se joace în cooperare cu alți copii și să dezvolte prietenii cu aceştia. Copiii pot începe să se transforme la această vârstă, astfel încât să vă puteți vedea copilul începând să se angajeze în jocuri simple sau activități care le impun să practice răbdarea. Jocuri pe care le puteţi face împreună acasă sunt puzzle, joc cu litere, numere, şabloane de colorat şi domino cu personaje.

La vârsta de 3 ani ar trebui să asculte poveşti și poate chiar să încerce să „citească” o poveste singur, adica sa inventeze. Identifică forme și culori de bază, spune alfabetul, recunoaşte numere şi animale.

Pentru a-l ajuta pe copilul dvs. să-și îmbunătățească în continuare dezvoltarea limbajului, implicați-l în conversații tot timpul. Răspundeți la întrebările lui (vor fi multe!) şi întrebați-vă câteva. Citiți cărți și vorbiți despre personaje și poveşti.

O multime de jocuri utile pentru zile de gardinită în casă le găsiți pe www.happyschool.ro. Revin în curând cu alte alternative educative și distractive încercate cu copiii mei.