Gradinita de acasa! Etape de dezvoltare ale copilului de 4 ani
Creșterea și dezvoltarea copilului dumneavoastră la vârsta de 4 ani
În calitate de părinte al unui copil de 4 ani, am observat că cea mai bună dezvoltare la această vârstă este prin joacă.
Până la vârsta de 4 ani, copiii arată o mare dorință de independență și doresc să facă cât mai multe lucruri singuri. Este normal ca aceștia să coopereze un minut și să se plictisească în scurt timp. Trebuie căutate activităţi de scurtă durată, dar care să le capteze interesul.
De exemplu, o activitate combinată, dar care să le capteze interesul pentru mai mult timp, ar fi coloratul şi lipitul. Compuneţi un şablon de colorat cu un peisaj sau loc de acţiune din desenele animate. După colorat, lipiţi personaje sau animale în povestea de pe hârtie. Combinaţi astfel imaginaţia cu creaţia şi de ce nu cu abilităţile de comunicare dacă cel mic va şi povesti toată acţiunea de pe hârtie.
Creșterea și dezvoltarea copilului
În timp ce majoritatea copiilor de 4 ani pot spune alfabetul și memora forme și culori, dezvoltarea cognitivă nu se referă doar la învățarea faptelor și a elementelor de bază academice. Învățarea pentru copiii de această vârstă cuprinde și “învățarea despre învățare” – cum să puneți întrebări și cum să procesați informațiile în înțelegere.
Vârsta de 4 ani este cu siguranță plină de cuvinte. Pe măsură ce descoperă mai multe lucuri, jocuri, locuri sau situații, copilul va dezvolta abilități lingvistice într-un ritm uluitor. Acum este nevoie mai mult ca niciodată de foarte multă comunicare prin joacă.
Pentru a-ți ajuta copilul de 4 ani să învețe, trebuie să-i vorbești foarte mult. Răspundeți la orice întrebări (chiar dacă nu știți răspunsurile), citiți și determinați-l să se gândească la cuvinte punând întrebări despre ceea ce vedeți și faceți. Jocurile simple cu numere sunt foarte utile. Prin joacă poate intelege destul de repede conceptul de matematică, cum ar fi că numărul patru reprezintă patru flori sau patru bile.
Un joc simplu dar distractiv ar fi să grupaţi diverse jucării, iar cel mic să le numere şi să le aşeze numărul corespunzător. Un alt joc tot cu numere ar fi să amestecaţi numerele de la 1 la 10, iar cel mic să le aşeze în ordine, povestind la fiecare ceva despre numărul respectiv – 1 este un pitic îmbrăcat în verde sau 3 sunt eroii preferaţi din desenele animate.
Vă recomand jocuri pe care le-am testat şi sunt foarte practice şi distractive. Jocurile din seria educativă ne sunt de folos acum în perioada aceasta de învăţat de acasă. Indiferent când se vor deschide grădiniţele, depinde de noi să ajutăm la dezvoltarea celor mici.