Fratele meu e foarte mare!
În urmă cu câteva generații, familiile aveau de obicei mai mulți copii distanțați între 2 și 3 ani. În prezent, părinții au mai multă flexibilitate în planificarea familială. Decalajele mai mari de varsta dintre copii sunt acum mai frecvente .
Care este diferența de vârstă perfectă între frați?
Nu cred ca există un număr magic. Există mulți alti factori care ar putea face diferenta – personalitatea copiilor, dinamica familială, stilul de viață, stiluri de părinți, factori economici etc. Și apoi există întreaga logistică “rămas însărcinată”, cum ar fi infertilitatea și sarcinile neașteptate, care determina decizia pentru mulți dintre noi.
Există mai multe beneficii pentru diferențele mari de vârstă între copii.
Părinții pot oferi copiilor o atenție individualizată. Parintii pot avea, de asemenea, mai mult timp și energie. Diferențele mari de vârstă pot reduce competitivitatea între frați și pot încuraja relațiile mai apropiate . Diferentele mari de vârstă pot, de asemenea, să reducă oarecum si stresul financiar cheltuielile fiind diferite si compensate.
Pe de altă parte, familiile cu decalaje mari de vârstă se confruntă cu unele provocări de-a dreptul unice. În funcție de mărimea diferenței de vârstă, părinții se lupta pentru a satisface nevoile și interesele diferite ale dezvoltării copiilor.
Viata cu unul mare si unul mic poate fi deosebit de provocatoare. In timp ce părinții încearcă să mențină rezervele de energie pentru a face fata problemelor cu durerile de dinti și alimentația în timpul nopții in cazul bebelusului, mai au in plus si activitățile de după școală și temele celui mare.
Sa nu ma intelegeti gresit! Eu nu spun cum e mai bine … dar la noi diferenta de varsta s-a dovedit aproape perfecta. (Stefan 10 ani si Radu 2 ani).
Beneficiile unei diferențe de vârstă mai mare între frați
Beneficiile primului an.
În timpul celei de-a doua sarcini, m-am gândit adesea că eram nebuni să începem din nou cu aventurile de biberon. A trecut mult timp de cand nu am mai avut de-a face cu biberoanele, scutecele, pătuțurile, scaunele înalte, pungile de scutece, rătăcirile de noapte fără sfârșit și zilele fără odihna. Chiar sunt pregatita să fac asta din nou?
Sincer dupa 8 ani am si uitat cat a fost de greu.
Am toata experienta in „maneca” si m-am odihnit destul. O perioada de “odihnă” între cei doi copii a fost exact ceea ce a sugerat chiar si medicul.
Greu a fost numai in primele zile pana am echilibrat situatia. Un bebelus care avea nevoie de toata atentia si un junior care nu putea fi neglijat.
Deci, dupa ce am aflat cum se pune semnul egal intre nevoile celor doi, totul a devenit extrem de simplu. Cel mare a fost foarte ingaduitor si mi-a oferit intelegere pana m-am refacut, iar in ceea ce il priveste pe cel mic, nu stiu daca experienta si relaxarea au contat mai mult, sau pur si simplu el a fost foarte cuminte.
Una peste alta am trecut cu bine peste primul an al lui Radu. Mult mai usor ca prima data! Iar Stefan fiind mai mare, a jucat un rol activ în a-și ajuta fratele să atingă etapele de dezvoltare mai repede. Stefan a fost acolo cand Radu a făcut primii pași, a tradus primele cuvinte și a râs cu el când a gustat primele alimente.
Al doilea an de beneficii.
Când Radu a crescut si a devenit oarecum un copil independent, m-am întrebat dacă voi supraviețui diferenței de vârstă de 8 ani dintre copiii mei dragi. M-am trezit constant ca sunt un arbitru intre cei doi.
Acum jocurile lui Stefan le vrea si Radu, iar patul lui Stefan este mai atractiv si prietenii care vin in vizita la Stefan sunt si ei atractivi… si e o nebunie totala in casa. Dar cu toate acestea prefer aceasta diferenta. Simt ca mai tarziu va fi si mai bine.
Acum, în clasa a III-a, Stefan citește si il invata cifrele pe fratele mai mic. Recunosc ca ii găsesc adesea îngrămăditi împreună butonand la tableta. Imi place sa ii spionez. Sunt zile cand fac concurs prin casa, se calaresc, se imbrancesc… se joaca impreuna si se simt foarte bine.
Dar totul se termina cu bine.
Radu se culca mereu cu „un pusi pentru fratele lui” , asa cum se intampla cand Stefan vine de la scoala si primul lucru este un „pusi pentru Radu”. Daca fratii se iubesc sau nu , daca se inteleg sau nu, eu cred ca depinde de educatie.
Deci pana la urma, există o diferență de vârstă perfectă între frați?
Deloc … cred eu! Dar dacă aveți în vedere un decalaj mai mare între vârsta copiilor dvs., pot confirma că există unele beneficii minunate.
În ceea ce ii priveste pe conservatorii… Vă las să descoperiți acest lucru singuri!