Aventurile mele,  Educative

Te rog sa cresti un copil fericit!

Cu toții vrem pentru copiii noștri sa fie fericiti! Vrem ca ei să crească, să iubească și să fie iubiți, să-și urmeze visele si să găsească succesul. Însă, mai ales, vrem să fie fericiți! Dar cât de mult avem controlul asupra fericirii copiilor noștri? Fiul meu cel mare, in varsta de 9 ani, a fost un copil vesel inca de la naștere si acelasi lucru pot sa spun si despre cel mic.  Întotdeauna salută fiecare noua zi cu un zâmbet larg. Si vreau sa cred ca asta se datoreaza si stilului nostru de viata.

Cercetarile arata in mod clar ca fericirea copiilor sau altfel spus copiii optimisti sunt produsul cuplurilor fericite, optimiste. Acum poate te vei intreba, pe buna dreptate, cum poti genera fericire cand te lupti cu greutatile vietii. Raspunsul este ca trebuie sa vedem dincolo de ce nu avem material. De cele mai multe ori credem că fericirea este despre acele momente trecătoare de a obține ceea ce vrei. Fericirea adevarata, de durată este de fapt mult mai complicată, dar si mult mai plină de satisfacții. Și….da, puteți crește dramatic șansele copilului dvs. de a fi fericit, doar prin modul în care îl cresteti.

Ce ne trebuie să fim fericiti? Un bilet castigator la loterie?

Cele mai recente cercetări despre fericire ne dau răspunsuri surprinzătoare. Fericirea se dovedește a fi mai puțin rezultatul norocului și circumstanței externe. Este mai degraba un produs al propriilor obiceiuri mentale, emoționale și fizice, care creează chimia corpului, care determină nivelul fericirii noastre.

Știm cu toții că unii dintre noi tind să fie mai buni decât alții. O parte din aceasta este înnăscută, soarta genelor noastre ne dau o dispoziție mai fericită. Dar o mare parte din dispoziția noastră tine de obișnuită.

Poate părea ciudat sa asimilezi fericirea cu un obicei. Dar este posibil ca, în momentul în care suntem adulți, fericirea sau nefericirea sa devina un obicei.

 Incurajati distracția

Vechea zicala conform careia râsul este cel mai bun medicament, se dovedește a fi adevărata. Cu cât râdem mai mult, cu atât suntem mai fericiți! Se schimbă de fapt chimia corpului nostru. Iată astfel un instrument minunat pe care il putem folosi zi de zi, pentru ca zâmbetul ne face mai fericiți, chiar și atunci când initial il fortam. Feedback-ul primit de la muschii faciali ne informează că suntem fericiți și ne ameliorează imediat starea de spirit. Să nu mai vorbim de starea de spirit a celor din jurul nostru … pentru ca efectul se extinde si la persoanele din jur.

Ajutați copilul să găsească bucurie în orice lucru marunt

Studiile arată că oamenii care observă micile miracole ale vieții de zi cu zi și se lasa influentati de ele sunt mai fericiți. In fiecare zi viata este presarata cu evenimente pline de bucurie, cum ar fi: spectacolul soarelui, care nu este mai puțin spectaculos chiar daca se repeta zilnic; căldura legăturii cu omul de la magazinul din colt, care te recunoaste pe tine si pe copilul tau; bucuria de a găsi o carte nouă scrisa de către un autor favorit; o scrisoare de la bunica etc.

Copiii invata din ceea ce noi le aratam ce este mai important in viata.

Câteodată când are o stare de spirit bună, vorbește cu el despre strategii pentru a avea o dispoziție mai bună: ce funcționează pentru el? Incercati sa impartasiti ceea ce funcționează pentru dvs. si veti observa ca atunci când are o dispoziție proastă va începe să empatizeze. După ce a avut timp să se simtă supărat, întreabă-l dacă are nevoie de ajutor pentru a-și schimba starea de spirit.

Poti schimba starea de spirit chiar si la bebelusi. Cand baietelul meu de un an jumate se trezea suparat si plangea sau se supara de ceva si incepea sa planga contracaram cu ceva care sa il faca sa rada. Reuseam mereu sa ii schimb starea de spirit.

Ajutați copilul sa isi gestioneze stările de spirit

Am cunoscut un baietel de 7 ani care parea mereu trist.Am fost curioasa ce il face asa si cum as putea sa il scot din starea asta. Nici nu mi-am imaginat cat poate fi de simplu. L-am intrebat de ce este suparat si ca poate avea incredere ca rezolvam problema daca imi spune. Am povestit, si l-am ascultat, l-am lasat sa imi explice ce il framanta. I-am explicat de ce nu are motive sa fie suparat si cum putem rezolva problema.

De multe ori ne gandim in mod gresit ca un copil nu are aceleasi emotii ca un adult. E foarte gresit! Ai ramane surprins sa le asculti povestile si sa vezi cate emotii pot ascunde in ei. Emotii mici, poate copilaresti dar sunt emotii si cineva trebuie sa le asculte.

Fericirea nu poate fi cumparata!

Noi ca parinti nu suntem singurii care învațăm copiii despre viață. Copii primesc un mesaj constant în mass-media cum că scopul vieții este mai mult despre bani și mai mult despre lucruri. Rolul nostru este sa contracaram aceste mesaje.  În cele din urmă, ceea ce modelăm și ceea ce le spunem va avea mai multă importanță.

„Tindem sa uitam ca fericirea nu este un rezultat al obtinerii a ceea ce nu avem, ci un act al cunoasterii si aprecierii a ceea ce deja avem.” (Frederick Keonig)