Aventurile mele,  Educative

Cand alegi copii in loc de cariera

Cand alegi copii in loc de cariera

 

Ma consider norocoasa că am reusit un echilibru intre viata dedicata copiilor si cariera. Lucrez cu jumătate de normă în cariera pe care am ales-o și am rămas acasă în restul timpului ca să fiu mama.
Nu am ales viata de acasa pentru ca ar fi mai simplu cum cred cei fara copii. Chiar din contra cele cateva ore la servici in liniste sunt bine venite. Mulți cred că este o alegere si ca e un pas firesc sa alegi să iti compromiti aspirațiile, visele și de a te dedica îndeplinirii responsabilităților de a fi mama cu totul.

Alegerea de a continua să lucrezi după ce ai devenit mamă este adesea însoțită de sentimentul de vinovăție, pentru ca nu ai timp suficient sa petreci cu copii.
Din nefericire societatea noastra nu respecta statutul de “mama”. Nu acorda importanta si nici nu incurajeaza un echilibru intre cele doua lumi. E adevat ca nici nu cerem asta cu “pumnul in masa”.

Pe repede inainte! Mă întreb dacă lumea s-a schimbat in bine pentru  mamele care lucrează. Nu simt ca ar exista sustinere. 

Multe dintre femeile insarcinate isi planuiesc sa se intoarca la servici insa pe parcurs va realiza ca fara ajutor din partea cuiva nu este atat de usor.

Iar la locul de munca chiar si in companiile care au o politica favorabila femeilor, viața nu este mai ușoară pentru mamele care lucrează, iar atitudinile stereotipice continuă să existe. Sunt putin angajatori care accepta un program scurt pentru mame. Sau care inteleg ca acestea au nevoie de mai multe zile libere.

Este foarte usor sa spui: “ il trimiti la gradinita si ai scapat”. Dar in zilele cand copilul este bolnav cu cine il lasi?Sau cand sunt zile libere pentru scolii cu cine ramane acasa?

Mamele nu sunt mai putin pregatite. Si ar fi multi surprinisi sa constate ca sunt mai loiale unui loc de munca si ca in 4 ore pot lucra constincios cati alti in 8. Dar nu cine le ofera o sansa?

Nu ste vorba ca nu poti gasi solutii sa fi pro cariera 100%. Dar faptul ca nu vei fi “acolo” in viata copilului la momentul potrivit conteaza. Oricand poti recupra ani pierduti in cariera,  poti invata lucruri noi sau poti face schimbari la locul de munca. Dar  primii ani pierduti din viata copilului nu ii mai poti recupera.

Fie că vrem sau nu trebuie sa recunoastem ca maternitatea trebuie definită prin sacrificiu. Trebuie sa accepti ca asa este sau pur și simplu nu va funcționa. E clar ca pierdem mult teren în calea unui trup de invidiat, a viselor pe care le-am avut sau a multora dintre  planurile facute. Dar o faci zi de zi pentru că știi ca vei lasa o moștenire care nu se infaptuieste  într-un moment, ci prin munca lentă constincoasa  modelam și predam urmatoarea generației.

Singurele cele mai clare nevoi ale unui copil sunt dragostea , joaca si prezenta parintilor!

Un copil nu poate strica viata unui femei. In schimb putem sa le multumim feministelor pentru imaginea femeii “mama”. Numai ca acesta femeie “mama” nu este orice fel de femeie. Este o femeie avansata, un fel de femeie care a ajuns la nivelul urmator. Si deopotriva la ce cred feministele “avansul” nu ti-l dau nici lungimea tocului si nici orele de munca peste program.

Ideea nu este competitia intre ce poate face o mama si ce face o femeile fara obligatii. Ideea este ca poti alege cu incredere, si mandrie mai ales, viata cu si pentru copii si cu siguranta va venii si timpul pentru cariera.

Comentariile sunt închise pentru Cand alegi copii in loc de cariera