Bebe am ajuns acasa! Primele saptamani acasa cu bebe.
Orice ați crede că ați știut despre a fi mamă, iata acum un nou nivel!
La cateva zile după ce am venit acasa cu bebelusul de la spital, am ieșit la prima mea plimbare dupa nastere. A fost o graba de cincisprezece minute la magazinul din apropiere. Două gânduri de neuitat imi treceau prin minte: ma simteam atat de obosita si cred ca asa si aratam și niciodată nu voi mai putea ieși din casă fără a planifica cu cine ramane bebelusul meu! Am fost încântata de fiul meu nou-născut, dar deodată am simțit un sentiment de panică și de disperare profundă – sentimente obișnuite pentru mulți părinți noi si neobisnuite pentru cei care au mai trecut prin asta cu ceva timp in urma.
Ironiile vietii de parinte
Primele câteva săptămâni acasa cu un nou nascut, cu sau fara experienta de parinte, pot fi o perioadă dificilă. Este normal să te simți copleșita când ești epuizata și ai grijă de bebelușul tău 24/7. Nopțile nedormite, epuizarea, durerea abdominală, sânii durerosi, tulburări emoționale, si lista continuă … Puneti în amestec un copil energic, nevoiaș și confuz (sau doi!) si sunteți pe drumul spre ceea ce îmi place să numesc “senzatii tari”. Orice ați crede că ați știut despre a fi mamă, iata acum un nou nivel! Cunoștințele pe care le-ați dobandit din experiențele voastre anterioare cu primul copil, clar rămân neprețuite si trebuie valorificate.
Una dintre ironiile vietii de parinte este că, atunci când bebelușul tău plânge, ești înspăimântat de a fi făcut ceva greșit și ca trebuie să faci imediat ceva care sa schimbe situatia! Iar când nu plânge, esti convins că ceva nu e bine, este prea liniste.
Mamele cu cel putin doi copii au aflat poate ca, in timpul acestei noi etape a vieții ca mamă cu “doi”, pot sa gaseasca puteri nebanuite. Si chiar daca s-ar putea să intampinati zile mai grele, in scurt timp va veti decoperi capacitatea de multitasking si veți putea găti și distra ambii copii în același timp! Nici eu nu am crezut ca se poate, dar este ceva natural si face parte din natura noastra parinteasca.
Este greu și epuizant cu siguranta dar, în același timp, veti avea o stare de multumire, de bine și zile pline de satisfacții. Și DA … cu trecerea timpului va fi mult mai ușor!
Profitați din plin de timpul petrecut la spital
In afara de maternitatile private, stiu ca cele de stat nu te fac sa iti doresti sa petreci foarte mult timp acolo. Asa am simtit si eu. Abia asteptam sa ma intorc acasa. Insa timpul de spitalizare este o oportunitate pentru tine de a te odihni și recupera. Incearca sa vezi lucrurile asa: in timpul spitalizării, veți fi servita cu mancare, nu ai gospodărie care sa strige dupa ajutor, fara spălat sau gătit. De asemenea, aveți asistente medicale acolo pentru a vă sprijini. Dacă puteti ramane în maternitate până când trece “Ziua 6” vă va ajuta să va reveniti si sa va acomodati mai usor cu viața de familie cu un nou-născut.
Pune cât mai multe întrebări
Chiar daca esti la primul copil sau ai avut deja unul, totul este nou. Fiecare copil este diferit și este normal să întrebi la nevoie orice iti vine în minte. Veți fi surprinsa de cât de multe cunoștințe noi poti acumula! Adreseaza-te oricui: moașelor, medicilor consultanți pentru lactație si clarifica orice nelamurire. Si vei sta mai linistita cu o parere avizata. Și mai presus de toate, să ai incredere și să iti urmezi instinctele materne.
Cereti sprijinul celor din jur!
Se spune adesea că este nevoie de un sat pentru a crește un copil. Din păcate, societatea modernă ne spune ceva diferit. Natura părinților moderni pune foarte multă presiune și responsabilitate numai asupra părinților. Dar pentru a crește copiii fără sprijinul familiei sau al prietenilor necesită forță și răbdare. Deci, nu fi prea mândra, sau timida să cauti sprijin ori de câte ori îl poti avea. Pe cât de independenta esti, ar fi foarte avantajos dacă vei căuta ajutorul membrilor familiei de încredere, cum ar fi … bunicii. O mancare pregatita, o mica curatenie in casa sau o plimbare cu caruciorul nu strica niciodata. Ok si dacă nu aveți o rețea familială de încredere în apropiere, sigur prietenii apropiați pot fi o sursă de sprijin si sustinere.
Încercați să vă mențineți calmul și relaxarea
Așa cum ați descoperit deja, viața cu copiii este imprevizibilă și haotică! Se spune ca rutina face bine copiilor mici si ca oferă un sentiment de siguranță și confort. Poate fi adevarat … nu am incercat calea aceasta. Dar sa te tii cu dintii de o rutina, pana la urma te va face sa cedezi. Eu am obisnuit copiii sa tina ritmul cu modul nostru de viata. Asa, am fost relaxata pentru ca putea manca in orice context, dormea oriunde mergeam si zgomotul nu era o problema. Indiferent de situatie ne concentram sa fim calmi si sa gasim o solutie.
Timp pentru toti
Daca mai ai un copil, asigura-te că petreci timp si cu el si ca ii acorzi atentie! Chiar daca ești epuizata, este important sa gasesti timp si pentru copilul tău mai mare pentru ca acesta să se simtă iubit și îngrijit. La urma urmei el sau ea a fost pe primul loc atât de mult timp! Ei nu au nevoie de prea mult, doar putina atenție. Daca te cuibaresti in pat la culcare si ii spui cat de multi il iubesti sau daca gasesti ceva de joaca unde te poti implica catusi de putin, pentru ei inseamna mult.
Profitați de liniste!
Ca mama ai un sentiment ca in permanenta este nevoie sa ai grija de ceva in fiecare secunda . Asa ca, ori de cate ori copilul are un moment bun de somn, vrei sa profiti de cele 10 minute sau cate vor fi, pentru a curata ceva, peria sau spala ceva rufe ,si a spala sticlele și schimba lenjeria de pat și goli mașina de spălat vase … și …si…si …. Cel putin mie asa mi se intampla.
Dar cand in casa se doarme atunci e momentul tau! Această ocazie miraculoasă pentru a avea ceva timp pentru tine, nu trebuie ratata. Si asta nu inseamna mancare sau curatenie! Un duș, un pui de somn, indiferent de ce iti place sa faci, te va ajuta să te simțiți odihnita… foloseste acel timp pentru tine. Si, nu te simți vinovata! Cumva, trebuie bateriile incarcate, incarca-le cum iti face placere!
Pana la urma cum este? La ce sa te astepti în primele săptămâni de a fi părinte? Sincer, nu te astepta la nimic, nu te astepta sa ai control, dar vei iubi fiecare secunda. Așteapta-țe sa ai un plan pentru un moment și în urmatorul moment sa te simti complet pierdut. Asteapta-te ca nimic sa nu fie asa cum a fost planificat, si totul sa fie perfect.
Te pot incuraja să ai încredere in tine! Și pot să te rog să ai simțul umorului!