Învățăm de la copii!
Aventura maternă te schimba! Ceea ce nu mă așteptam era cat de repede am sa invat lecții de viață chiar de la copiii mei. Nu credeam că copiii mei ar avea un impact radical asupra “cine sunt eu” si “cum sunt eu”. Mai mult, când mă gândesc la aventura mea până acum, si sunt uimită de modul în care copiii mei m-au învățat ce înseamnă să fiu o persoană “mai bună”.
Iată cateva lecții de viață esențiale și importante pe care le putem învăța de la copiii din viața noastră.
O ATITUDINE POZITIVA
Anul trecut in vacanta am fost cu avionul. Am alergat cu bagajele dupa noi, cu carucioarul cu cel mic, am cobort si urcat scari cu toate bagajele dupa noi inclusive cu caruciorul pentru ca nu aveau poarta pentru imbarcare cu copii.Eram exact ca si in filmul cu Kevin singur acasa. Seara cand l-am pus la somn pe cel mare l-am întrebat daca este oboist si ce crede despre toata aventura. Imi parea rau la cat l-am alergat. Fără ezitare, a spus: “A fost incredibil!”
Morala:
Cât de des noi, ca adulți, ramanem incordati cu ceea ce nu merge bine? Cât de des lăsăm negativul să umbrească pozitivul? Cum se spune sa facem “haz de necaz”. Copiii sunt adesea optimiști sau cel putin asa ar trebui sa fie. Ar trebui să îmbrățișăm acest sentiment si sa incercam să trăim ca un copil. Să ne concentrăm pe pozitiv. Sunt sigura că vom fi mult mai fericiți dacă am păstra acest fel de atitudine!
RAMAI PLIN DE UIMIRE
Parca iernile nu mai sunt cum erau pe vremea noastra . Sau poate nu le mai simt eu asa cum le simteam odata pe vremuri cand eram copil. De multe ori sunt prea ocupata punând prima încărcătură de rufe sau cu treburi prin casa si nu mai observ cum ninge la fereastra. Cu toate acestea, atunci când copiii mei sunt treji, mă cheamă de multe ori la fereastră pentru a mă minuna la afișarea spectaculoasă a zapezii.
Fac asta cu aproape tot ceea ce întâlnesc. De la cea mai mica gărgăriță de pe o frunză, o piatră cu o forma mai ciudata,de la cum sta spuma de la sampon cu forme in par până la furtunile care misca copacul de la geam … ei văd totul cu uimire și minune.
Morala:
Mă simt aproape jenata să recunosc că este nevoie de ceva mult mai spectaculos sau al unui peisaj extraordinary pentru a mă minuna în această lume frumoasă. Copiii admira chiar și cele mai mici, nesemnificative si banale lucruri pentru noi adultii.Si asta ii face fericiti. Ce lucru mare este cand iasa soarele si ne incalzeste, ce frumos ploua si noi ne cuibarim in casa, a si lemnele in fost trosnesc a poezie.
Am putea învăța de la copii care sunt minunile lumii. Dacă am cugeta un pic mai mult, poate și noi, vom avea ocazia de a fi încântați de o frunză sau de o seara cu luna plina care atârnă deasupra cerului.
FITI PLINI DE BUNATATE
Cand avea vreo 4 ani l-am intrebat pe Stefan ce vrea sa ii aduca iepurasul. Si a inceput sa imi turuie o gramada de chestii. Am luat repede ceva de scris si am spus ok o sa ii transmit iepurasului. Si m-a oprit stai mai scrie si a inceput sa ii insire pe toti membrii familiei bunici, starbunici noi parintii ce sa le aduca iepurasul la fiecare.
Morala:
De cate ori ne gandim noi atat de natural la altii. Bunatatea din sufletul unui copil este fara margini. Cum ar fi o lume in caresa ne gandim mai mult la cei de langa noi?
FII SOCIABIL
Am schimbat parcul cu unul mai aproape de casa. Intr-o dupamasa ne-am dus cu totii la joaca. M-am asezat pe banca si cautam ceva pe telefon. Stefan ma tot chema sa vad ceva din categoria uimitor si eu tot il amanam. La un moment dat un baiat la salutat. Se vedeau prima data. L-am intrebat cum il cheama daca vrea sa se joace si au disparut la joaca. In drum spre casa dupa o ora Stefan imi povestea pe drum ca Acela baiat are un frate mai mare, ca este IT-is si multe altele.
Morala:
Cât de des suntem prinși cu viata, cumparaturi, scoala , munca, si ii ignorăm pe ceilalți oameni care trăiesc, muncesc, joacă și cumpără în aceleași locuri ca noi? Nu sugerez să sa intru cu bocancii in viata unui străin, dar un zâmbet sau un salut entuziast ar putea străluci ziua cuiva. Sunt atat de multi oameni pe care nu ii cunoastem si care poate cu un zambet sau o vorba buna la momentul potrivit ne pot schimba nu numai ziua dar poate chiar viata.
FII DARNIC
Nu-mi mai amintesc de de Stefan mi-a dat un cadou. Si nu vorbesc despre darul împachetat din magazin, ci despre comorile speciale ale unei papadii, a unei pietre netede sau a unui desen colorat. Am o cutie cu toate nebuniile pe care mi le-a daruit Stefan. Desene, frunze, pietre, inventii din hartie nici nu le mai stiu numarul. Copiii sunt în mod natural generoși. Aceste mici atentii sunt tot ce pot ei oferi, dar ele sunt frumoase și inimaginabile.
Morala:
Ceea ce am învățat din generozitatea unui copil este că un dar nu este neapărat elementul în sine, ci mai degrabă dragostea, gândul și sentimentul acestuia. Si foate important un gest frumos se dovedeste ca nu costa. Nu trebuie să fim bogați pentru a fi generoși. Pur și simplu să imparti cu prieten sau coleg o prajitura sau să cumpărați o cafea pentru colegul de servicii, durează foarte puțin, dar înseamnă atât de mult!
TU CE CREZI?
În cele din urmă, ca adulți, suntem adesea tentați să “învățăm” copii, dar avem și multe de învățat de la ei. Acești oameni mici au o percepție frumoasă și unică asupra lumii. Am putea învăța multe de la ei.
Dacă luam viata mai usor și observăm copiii din viața noastră, sunt sigur că au multe lecții de viață pentru noi. Suntem prea seriosi si asta nu ne face bine.
Ai învățat lecții de la copiii din viața ta?